Do’s en don’ts bij zakelijk contact met Fransen?

Parijs is maar 3 uur verwijderd van Rotterdam en toch zijn de cultuurverschillen groot. De Nederlandse en de Franse cultuur verschilt op een aantal punten. Als u zich hier niet van bewust bent, kan dit tot onnodige irritatie en miscommunicatie leiden.

Do’s:

  • Uw best doen om de klant te leren kennen.
  • Tijdens de lunch ook over cultuur of de Franse politieke situatie spreken.
  • Met een stand op de belangrijkste beurzen staan.
  • Letten op uw uitstraling: wees goed gekleed, kom betrouwbaar over.
  • U bewust zijn van de interne hiërarchie – is uw gesprekspartner bijvoorbeeld beslissingsbevoegd?

Don’ts:

  • Zaken proberen te doen vóór de lunch.
  • Direct over de prijs beginnen.
  • Uw klant ongevraagd met tu aanspreken – doet u dat wel, dan kunt u te horen krijgen dat u niet samen met de klant op de ‘varkens let’ (‘nous n’avons pas gardé les cochons ensemble’).