Ben je op zoek naar een cursus Frans gericht op de publieke sector? Binnen jouw werk bij de overheid of public affairs is het niet alleen jouw taak om je werk goed uit te voeren, maar ook om een visitekaartje af te geven voor Nederland. In het Frans, natuurlijk! Met deze cursus ben jij in rap tempo klaar voor de vergadering, de diplomatieke zakenreis of het diner dat binnenkort in jouw agenda staat.

Boek nu de cursus Frans voor de publieke sector   

Uitgangspunten van mijn trainingen :

 • Voorbereiden op jouw specifieke praktijksituaties;
 • 1-op-1 of met een kleine groep collega’s;
 • Gericht op termen uit jouw vak;
 • Datum: boek de training op momenten dat het jou uitkomt;
 • Locatie: in Rotterdam, bij jou op kantoor of online.

Wat levert de training Frans voor de publieke sector jou op :

 • Je bent goed voorbereid op de gesprekken die jij binnenkort moet voeren;
 • Je plakt geen zinnen meer achter elkaar, maar kan een volwaardig gesprek voeren;
 • Je komt geïnteresseerd over tijdens een zakenreis;
 • Je krijgt handige hulpmiddelen voor tijdens je presentatie;
 • Kortom: je laat een goede indruk achter.

Situaties waarin deze cursus toepasbaar is

De Franse taal is in de publieke sector van oudsher de taal van de diplomatie. Waar jij hoog opgeleid bent, zijn de mensen om jou heen dat ook.

 • Tijdens een diner of netwerkgesprek wil je kunnen meepraten over actuele onderwerpen met de Franstalige collega’s. Maar met het basisniveau Frans waarmee jij je normaal tijdens je vakantie redt, red jij je niet tijdens je werk.
 • Op zakenreis bezoek je met je collega’s een groot bedrijf. Waar je collega’s nog Engels spreken, spreekt de directeur hier alleen Frans en jij wil hem/haar netjes kunnen aanspreken.
 • Bij een staatsdiner zit je aan tafel met Franstalige gasten. Met een gesprek in het Engels is het lastiger meepraten, dan je collega’s uit Italië en Griekenland die vloeiend Frans spreken.
 • Je werkt op de ambassade in een Afrikaans land. Waar je wellicht niet de hele dag Frans hoeft te spreken, is de taal ook niet te vermijden binnen jouw werk.

Er zijn zoveel situaties te bedenken, waarin jij jezelf een stuk gemakkelijker redt wanneer je de Franse taal goed beheerst. En ook als het niet van je verwacht wordt dat je de Franse taal spreekt, kun jij een goede indruk achterlaten wanneer je dit wel doet.

Inhoud van de cursus Frans voor de publieke sector

Tijdens deze training help ik je jouw niveau Frans te verhogen. Afhankelijk van jouw activiteiten gaan we aan de slag met verschillende onderwerpen. Ga je binnenkort op staatsbezoek, dan bespreken we samen het programma van je reis met mij en kijken we wanneer je op welk onderwerp kan inhaken. Ik zorg dat je goed voorbereid een volwaardig gesprek kan voeren. Dat je over koetjes en kalfjes kan spreken, maar ook de diepte in kan gaan op actuele onderwerpen die op dat moment belangrijk zijn.

Heb je plots over drie dagen een vergadering in het Frans? Dan bereid ik je goed voor. We verzinnen welke vragen jij kan krijgen, hoe je kunt antwoorden en welke vragen jij terug kunt stellen. We oefenen met jouw uitspraak en je krijgt lijsten met woorden mee om te oefenen.

In deze cursus Frans voor de publieke sector gebruik ik twee boeken gericht op diplomatiek Frans. Maar je lesmateriaal bestaat ook uit websites gericht op internationale betrekkingen (RFI, Journal Afrique), podcasts (Innerfrench, Vlan, France culture) en Franstalige kranten (le Monde, Courrier international). Alles om te zorgen dat jij een goede indruk maakt in het Frans en mee kan praten over jouw vakgebied.

Tip: zet je ontwikkelbudget in om deze cursus te volgen.

Voor wie is deze cursus Frans

Deze training Frans is voor mensen uit de publieke sector. Of je nu ambtenaar bent of parlementariër. Werkt voor de Europese Unie of gaat solliciteren bij een ambassade in een Franstalige land. Of je kamerlid bent die op staatsbezoek gaat of als ambtenaar een presentatie moet geven in vloeiend Frans. Ik zorg dat jij goed voorbereid bent op de afspraak die jij binnenkort hebt.

Je hoeft voor deze training geen specifiek niveau te hebben. Veel van mijn cursisten zijn hoger opgeleid en hebben Frans op de middelbare school gehad. Je gaat bijvoorbeeld van het B1 niveau waarin je zinnen en woorden begrijpt al snel naar een C1 niveau waarin je moeilijke en lange teksten begrijpt.

Mijn cursisten zijn onder andere:

 • Parlementariër: Nederlanders die de belangen van ons land vertegenwoordigen binnen het Europese Parlement help ik voorbereiden op vergaderingen en het geven van presentaties.
 • Ambtenaar: mijn cursist werkzaam bij Gemeente Rotterdam neemt deel aan Eurocities bijeenkomsten. Samen bereidden we zijn presentatie voor over de best practices van de stad Rotterdam.
 • Academy fellow: het Academy fellows Instituut Clingendael verzorgt hoogwaardige workshops en trainingen aan professionals uit meer dan 60 landen. Mijn cursisten zijn trainers die daar Franstalige diplomaten uit Noord- en West-Afrika lesgeven.
 • Sollicitant: mijn cursist die aan de gang wilde als diplomaat hielp ik het sollicitatiegesprek en zijn examen voor te bereiden.

Boek nu deze cursus   

Jouw docent Frans

Met een master Public Finance op zak en ruim 10 jaar werkervaring bij Sage Loan in Parijs, dat trainingen verzorgt voor de overheid, snapt Anne Lozé precies waar jij in je werk mee te maken hebt. Inmiddels geeft deze Française alweer 15 jaar Franse les in Nederland. Ze staat bekend om haar praktische lessen, die helemaal gericht zijn op de behoeften van haar klanten/cursisten. Anne stoomt je in rap tempo klaar voor de presentatie, het diplomatieke diner of de zakenreis die binnenkort in jouw agenda staat.

Referenties

“In aanloop naar de selectiegesprekken voor de Leergang Internationaal Beleidsmedewerker bij Buitenlandse Zaken (het diplomatenklasje) heeft Anne mij ontzettend fijn geholpen met het opfrissen van mijn Franse taalvaardigheid. Of het nu fysiek of virtueel was, de stijl van Anne is enthousiast en efficiënt. Ze signaleert je zwaktes razendsnel en speelt hierop in. Bovenal geeft ze je het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om een examen met moed tegemoet te gaan. Tenslotte voelt Anne goed aan welke inhoudelijke thema’s relevant zijn voor de cursist. Gesprekken en schrijfopdrachten past ze hierop aan en met alle plezier deelt ze Franse artikelen, films en boeken die daarop aansluiten.”Wouter Hogt – Policy Officer bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Lees hier hoe Wouter dankzij deze cursus zijn droom om diplomaat te worden kan verwezenlijken.

 

“Anne is echt een fijne docente Frans die je veel ruimte biedt om professioneel Frans te spreken. Ze houdt een woordenlijst voor je bij, zoekt leuk materiaal voor je op over je vakgebied en is echt geïnteresseerd in je vakgebied. Daardoor denkt ze ook met je mee over welk vocabulaire je zou moeten kennen. Ze is flexibel in tijd en tijdsduur van de contacturen. Ik kan haar van harte aanbevelen!”Leela Koenig – Senior Academy Fellow bij The Clingendael Institute

 

“Anne is een ontzettend kundige en geduldige docente, die goed aanvoelt wat je nodig hebt. De lessen waren altijd interessant en goed voorbereid en daarnaast ook erg leuk. De mogelijkheid om eigen materiaal in het Frans te bespreken heeft mij erg geholpen om de vocabulaire en grammatica onder de knie te krijgen. Ik beveel Anne van harte aan als docente Frans!”Sanne Reitsma – Academy Fellow at The Clingendael Institute

Contact en advies

Wil je meer weten over deze training Frans voor de publieke sector? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik beantwoord jouw vragen graag.

Vraag Anne meer informatie