Steeds vaker leren hoogopgeleide professionals Frans zonder dat ze ooit naar Frankrijk gaan. Ze passen de Franse taalcursus toe tijdens het zakendoen in en met Afrikaanse landen. Ik merk dat veel bedrijven die handel drijven in Franstalige landen, of daar een vestiging hebben, bij mijlangskomen.

Beheers de Franse taal

Het is ontzettend leuk om te zien dat steeds meer professionals de waarde inzien van het goed beheersen van de Franse taal voor hun werk. Ik zie met name een toename van klanten die in West-Afrika werken, bijvoorbeeld in Ivoorkust, Togo, Burkina Faso en Benin. Dat kan zowel zijn omdat ze daar handel voeren, maar ook omdat ze er collega’s in een vestiging hebben waar ze mee samenwerken.

Een betere relatie opbouwen

Hoewel jonge generaties in Afrikaanse landen steeds meer Engels spreken, doet niet iedereen dat. Bovendien schep je in het Frans sneller een band met je Afrikaanse contactpersoon, als hij of zij een native speaker is. Zakendoen gaat dan veel gemakkelijker. Een Franse taalcursus opent deuren die anders dicht bleven voor mijn klanten en zorgt voor een stevige basis van een zakelijke relatie.

Whatsapp

Wat ik ook zie is dat veel Afrikanen gebruik maken van WhatsApp. Mijn klanten sturen veel berichten in het Frans, over prijzen, of zelfs een offerte. Een Franse taalcursus helpt dan om fouten te voorkomen. Ook komen er steeds meer gesproken berichten via WhatsApp. Soms zijn die voor mijn leerlingen lastig te begrijpen vanwege de verschillende accenten die hun stakeholders spreken en de niet altijd perfecte beheersing van de Franse taal. In mijn lessen pak ik die berichten op en gaan we er samen mee aan de slag.

Verschillende branches

Het is inspirerend om te zien hoe mijn studenten hun taalvaardigheden inzetten om succesvol aan het werk te zijn in Afrika. Ze zetten Frans in om gemakkelijker handel te drijven, maar ook op politiek vlak gebeurt er veel. Het afgelopen jaar heb ik bijvoorbeeld lesgegeven aan United Dutch Breweries, die bier exporteren naar West-Afrika en ambassadepersoneel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat op missie naar Benin ging om onderwijs voor meisjes te verbeteren. Ook diverse bedrijven in de foodsector volgden een Franse taalcursus.

Ervaringsdeskundige

Maurice Verbrugh van Century Products is een van de traders uit de foodsector die zijn Frans naar
een hoger niveau heeft getild :

“We doen inmiddels zaken in 15 Afrikaanse landen, waaronder bijvoorbeeld Gabon, Madagascar en Niger. Onze communicatie met bestaande en potentiële klanten verloopt vooral face tot face. Als je de Franse taal niet goed kent, kun je lastig met elkaar communiceren en dan kan je zomaar een businesskans mislopen. Voor het zakendoen is Frans spreken een must in de meeste Afrikaanse landen.
Met hulp van Anne is niet alleen mijn woordenschat verhoogd, maar ga ik ook meer zelfverzekerd een gesprek in met een klant. Anne heeft haar lessen tot in de puntjes voorbereid. De lessen en oefeningen zijn aangepast naar de vocabulaire die we nodig hebben in onze specifieke markt. Het heeft mij echt verder geholpen in het zakendoen.”Maurice Verbrugh van Century Products

Jouw Frans verbeteren met een Franse taalcursus

De Afrikaanse economie groeit met name in Noord-Afrika snel. Dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Heb je in je werk ook te maken met de Franse taal en wil je zelf je Franse taal een niveau hoger tillen? Neem dan per mail contact op met Anne via contact@efficientfransleren.nl

Stuur Anne een e-mail