Kerstkaart versus wenskaart

In Nederland en in de Angelsaksische landen is het gebruikelijk om vóór Kerstmis een kerstkaart te sturen naar klanten, leveranciers en collega’s om hen prettige feestdagen te wensen. In Frankrijk is het de gewoonte om in januari een wenskaart te sturen. Bedrijven hebben de hele maand januari om dit te doen, maar als ze zichzelf een imago van stiptheid en reactiviteit willen geven, versturen ze de wenskaart in de eerste twee weken van januari.

Steeds meer virtuele wenskaarten

Ook al is het in deze Covid-periode niet altijd gemakkelijk een passende boodschap te vinden, toch wordt in Frankrijk, evenals in Nederland, een wenskaart altijd op prijs gesteld. Je stuurt het naar je directe contacten, klanten, leveranciers of Franse collega’s per kaart, e-mail, Whatsapp of SMS. De virtuele wenskaarten beginnen ook in Frankrijk de traditionele wenskaart te vervangen.

Nuttige sites voor het schrijven van wenskaarten in het Frans

De website “La fontaine des mots” geeft voorbeelden van Franse begroetingen. Eenvoudig, professioneel, effectief! https://fontainedemots.com/nl/een-gelukkig-nieuwjaar-wensen-in-het-nederlands-het-frans-en-het-engels-zo-pak-je-het-aan/
En de podcast ‘Podcast du Français facile’ (die ik heel vaak gebruik) biedt een reeks “kant-en-klare” zinnen:
https://www.podcastfrancaisfacile.com/divers/expression-ecrite/modele-de-carte-de-voeux.html

Meilleurs voeux !

Het is nu aan mij om je het allerbeste te wensen voor het jaar 2022! Ik hoop dat je snel weer klanten kunt verwelkomen op handelsbeurzen in Frankrijk en België, dat je exportprojecten in Afrika tot een goed einde worden gebracht en dat je indruk gaat maken op je klanten door je de productpresentaties in het Frans te houden.