Hoe kan je het beste Franse woorden leren ?

Om woorden te leren gebruik ik WRTS. Ik leerde dit online programma kennen toen ik docent was op een middelbare school in Rotterdam. Het is een eenvoudig maar effectief programma om snel woorden te leren. Nadat jij of je docent een woordenlijst hebt ingevoerd, kun je op elk moment of elke plek via je mobiel of tablet oefenen. De app/ het programma is gratis. Alleen cursisten die gebruik willen maken van alle opties (zoals een MP3 afspeellijst maken van je woordenlijst) betalen iets extra. Ik laat de app/het programma altijd zien aan mijn cursisten en probeer hen te motiveren om het te gaan gebruiken. Dit soort programma’s zijn erg handig om woorden te herhalen en snel jouw woordenschat te vergroten. Bijvoorbeeld tijdens een zakenreis, op het station, in de trein, op de luchthaven of in het vliegtuig.
Ik gebruik WRTS nu ook zelf om mijn Engels op te frissen. Kortom, ik ben een trouwe fan van de app/ het programma!
WRTS is een aanrader iedereen die snel zijn of haar Franse woordenschat wil vergroten waar en wanneer dan ook.

40% korting op een training Frans voor de AGF-sector 

Bent u werkzaam in de AGF sector? Dan kunt u ook in 2020 veertig procent subsidie ontvangen op een cursus Frans van Efficiënt Frans Leren! Deze subsidie kunt u aanvragen bij het Aardappelen, Groenten en Fruit Groothandelsfonds. Het AGF fonds wil namelijk het opleiden en ontwikkelen van medewerkers binnen de branche stimuleren. Dit doet het fonds onder meer door aan bedrijven een subsidie voor de kosten van bepaalde opleidingen te verstrekken. Efficiënt Frans Leren biedt trainingen aan die subsidiabel zijn.

Link:
https://www.gfgroothandelsfonds.nl/subsidies/subsidiabele-opleidingen.html
Vorig jaar hebben enkele van mijn klanten hiervan gebruik gemaakt. Laat deze kans niet aan u voorbij gaan!

Wie heeft er in 2019 bij Efficiënt Frans Leren cursussen gevolgd?

Het eerste halfjaar is voor Efficiënt Frans Leren druk geweest. Naast de reguliere klanten (Zeeman, Khune en Heitz) zijn ook veel nieuwe zakelijke klanten begonnen :

 • Handelaren in kip, groenten en frites, gespecialiseerd in de Afrikaanse markt (Burkina Faso, Gabon, Guinee, Gabon, Madagaskar, Centraal-Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Togo);
 • De commercieel directeur van een groot biermerk verantwoordelijk voor Afrika;
 • Een productmanager gespecialiseerd in oncologie die werkt voor een Frans farmaceutisch bedrijf;
 • De sales manager, de marketing manager en 2 controllers van een Nederlands groente en fruit bedrijf, overgenomen door een Franse multinational;
 • Handelaren in poedermelk die klanten hebben in Frankrijk;
 • Consultants gespecialiseerd in hernieuwbare energie met projecten in Benin en Niger;
 • De manager van een verpakkingsbedrijf die zijn machines in Ivoorkust verkoopt;
 • Een bedrijf dat bootankers fabriceert en verkoopt aan fabrikanten van jachten en cruiseschepen;
 • Verschillende medewerkers (ICT, de sales, de HR, klantenservice) van een Nederlands transportbedrijf dat is overgenomen door een Frans bedrijf;
 • De Nederlandse vertegenwoordigers van een Zweeds merk van accessoires voor tandartsen die verantwoordelijk zijn voor de Benelux.
 • De commercieel directeur van een softwarebedrijf dat is verkocht aan een Franse multinational;

Deze klanten hebben goede redenen om Frans te leren : zij willen Frans leren om zaken te kunnen doen in Afrika of om beter te communiceren met het Franse hoofdkantoor.

Intensieve training Frans voor een Frans farmaceutisch bedrijf

Na een welverdiende vakantie in Frankrijk en in Spanje zijn de lessen van Efficiënt Frans Leren in september weer begonnen. Zo heb ik heb een intensieve training op B2/C1-niveau verzorgd voor een productmanager van een groot Frans farmaceutisch bedrijf. Voor deze training heb ik mij moeten verdiepen in een zwaar onderwerp; namelijk kinderkanker. Ter voorbereiding van de training heb ik artikelen verzameld uit kranten zoals Le Monde (het equivalent van NRC) en Le Point Magazine (vergelijkbaar met Elzevier) en relevante reportages gezocht op YouTube en de Franse nationale/commerciële televisie (RFI-savoirs). De klant wees mij op de Nederlandse serie ‘de Held van het Maxima’. Aan de hand van voorbeelden uit deze serie konden wij de verschillen tussen Frankrijk en Nederland bespreken. Na 30 uur les heeft de cursist zijn grammatica afgestoft en zijn professionele woordenschat uitgebreid. Hij waardeerde de training ‘op maat’ met een 9!

Studiedag Frans als Vreemde Taal in Amsterdam

Vorige maand heb ik deelgenomen aan een studiedag georganiseerd door Uitgeverij Talenland. Als trainer van een moderne taal vind ik het essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste leermethoden. Omdat de huidige cursisten andere doelen en motieven hebben dat cursisten 10 of 20 jaar geleden, zijn nieuwe leermethoden noodzakelijk. De huidige generatie cursisten hecht minder waarde aan grammatica en wil zich vooral snel verstaanbaar kunnen maken (conversatie).  Zij hebben weinig tijd en willen niet uren ‘stampen’.  Tijdens de studiedag, in het openbare bibliotheek van Amsterdam, heeft Anna Doquin de Saint-Preux (hoogleraar toegepaste linguïstiek aan de Antonio de Nebrija Universiteit in Madrid) een plenaire sessie geleid over de cognitieve benadering van het leren van vreemde talen en de mogelijke toepassingen daarvan. Zij heeft de theoretische grondslagen van de cognitieve taalkunde toegelicht en uiteengezet hoe deze wetenschappelijke inzichten kunnen worden toegepast bij het aanleren van de Frans taal. Samengevat komt het erop neer dat de inhoud van de lessen/trainingen veel meer dan nu het geval is moet aansluiten op de belevingswereld van de cursist. In het verlengde van de conferentie heb ik met andere docenten Frans deelgenomen aan een workshop om de theorieën die tijdens de conferentie naar voren zijn gebracht verder ut te werken. De studiedag heeft mij echt aan het denken gezet. Hoe moet een aansprekende en motiverende training eruitzien en zijn opgebouwd?

Zelf probeer ik in mijn lessen niet teveel aandacht te besteden aan de grammatica zonder hier volledig aan voorbij te gaan. Daarnaast is noodzakelijk om te begrijpen hoe je cursist zelf het liefst leert. Is het iemand die graag eerst de lesstof grondig bestudeert en de regels en uitzonderingen wil kennen. Iemand die niet graag fouten maakt in een conversatie (denk hierbij aan een ingenieur, arts of ICT-er). Of wil de cursist de lesstof zo snel mogelijk toepassen en gebruiken en vindt hij of zij het niet erg om in het begin fouten te maken (een commerciële medewerker of trader).

De inschrijving in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs is verlengd!

Sinds 2010 is Efficiënt Frans Leren ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Een trainer is niet verplicht om zich in het register in te schrijven, maar een CRKBO registratie is wel een garantie voor de kwaliteit van de lessen. Efficiënt Frans Leren moet hiervoor wel elke 4 jaar een audit doorlopen en aan een groot aantal eisen voldoen. Zo moeten docenten voldoende gekwalificeerd zijn (ik heb een tweedegraads onderwijsbevoegdheid), de offertes en leveringsvoorwaarden duidelijk zijn en leerdoelen samen met de klant worden bepaald. Ook toetst het CRKBO of het taalinstituut een heldere klachtenprocedure heeft en klachten door een onafhankelijke geschillencommissie worden beslecht. Door deze registratie zijn de trainingen vrijgesteld van de heffing van omzetbelasting. Ik breng dus geen BTW in rekening. Dit is met name voordelig voor organisaties of personen die zelf geen BTW kunnen verrekenen, zoals privé personen. In 2022 is de volgende audit!

“Als we niet investeren in Frans, gaan we keihard omzet verliezen”

Marjolijn Voogel pleit in verschillende kranten waaronder de Volkskrant voor verplicht Frans in de lagere klassen van de middelbare school. “Als we niet investeren in Frans, gaan we keihard omzet verliezen”, aldus de universitair onderzoeker.
De Volkskrant ging na of deze stelling onderbouwd kan worden met feiten. Eindoordeel: hoewel je met Engels in bepaalde sectoren een heel eind komt, zal geen of beperkte kennis van het Frans de handel met Franse partners (soms) zeker bemoeilijken.

https://www.volkskrant.nl/…/als-we-niet-investeren-in-de-f…/

Je Frans verbeteren met … enge Franse series ?

Je Frans verbeteren met … enge Franse series ? Het kan ook ! Op Netflix heb je nu 3 griezelige series : Les Témoins, la Mante en Glacé.
Het voordeel van deze series is dat zij minimalistisch zijn, de gesprekken zijn vaak een op een (seriemoordenaar, psychopaat met politieinspecteur, psycholoog, slachtoffer) en zijn dus goed te volgen. Enge spannende avonden toegewenst.
https://www.netflix.com/nl/title/80208337

Gratis Frans leren via internet

Ik heb hieronder een lijst opgesteld van internetsites voor een goede ondersteunende aanvulling van de Franse lessen:

Voor verbetering van uw grammatica:

Hier krijgt u dagelijks een Franse test passend bij uw niveau. Deze test duurt maar een paar minuten. De oefeningen worden direct nagekeken met een goede uitleg in het Nederlands. U krijgt een cijfer en u kunt uw voortgang volgen. In een woord, “génial”

Zoekt u een duidelijke grammatica-uitleg in het Nederlands met concrete voorbeelden? Dan raad ik u de site van Vivienne Stringa aan. Deze site gebruik ik zelf ook regelmatig om mijn lessen voor te bereiden en om de vragen van mijn leerlingen te beantwoorden.

 

Voor het verbeteren van uw luistervaardigheid en woordenschat:

 

 • TV5 Monde

Op de site van TV5 monde kunt u :

Uw huidige niveau Frans bepalen door de TCF test te doen (Test de Connaissance du Français). Deze test is gebaseerd op het ERK (Het Europees Referentiekader) en geeft uw huidige niveau aan per vaardigheid (van A1 tot C2). Nuttig voor een sollicitatiegesprek maar ook om Franse lessen op te zoeken die bij uw niveau passen.

Luistervaardigheid oefenen, passend bij uw niveau en uw interesse (zoeken met trefwoorden).

Ik raad u aan om het formulier met oefeningen voor cursisten uit te printen dat rechts in het scherm staat (“fiche apprenant”), en dan de video twee maal te bekijken, een keer zonder ondertiteling en een keer met ondertiteling. U vindt de antwoorden onder ‘fiche enseignant’.

 • RFI (Radio France Internationale)

Op de site van de RFI kunt u het beste luisteren naar:

Le Journal en Français Facile : ‘facile’ betekent hier niet direct ‘makkelijk’, want het minimale vereiste niveau is A2/B1. Luister het journaal een keer met en een keer zonder ondertiteling.

Le fait du jour : een zelfcorrigerende oefening/quiz over een item uit de maatschappij.

Sterke Schouders

Voor het project Sterke Schouders ben ik geïnterviewd door Karen Auer namens de Gemeente Rotterdam. Het is een leuk artikel geworden (al zeg ik het zelf)! Het is te vinden op de website van de Gemeente Rotterdam en te lezen door op de pagina “Sterke Schouders” op de titel van het interview te klikken.

De aanpasser : Het leven in Rotterdam is zoveel makkelijker dan in Parijs

https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/sterke-schouders/

 

« Oudere berichten