Zo haal je binnen één dag meer business uit de Franse vakbeurzen

Frankrijk kent heel wat internationaal toonaangevende vakbeurzen. Meer dan 300 beurzen in
totaal, zelfs. Het zijn geweldige plekken om nieuwe business binnen te halen. Helemaal wanneer je
het goed aanpakt. Dan kun je zomaar thuiskomen met een bak vol nieuwe klanten!

Franse vakbeurzen

Maison & Objet voor de decoratie- en designsector, Intermat, voor de bouwsector, Mapic, waar je alles vindt over vastgoed, Sial, inspiratie voor de foodindustrie, Space Rennes, dé internationale veehouderijbeurs, Mipcom voor televisieomroepen en Who’s next, dé fashionbeurs. Het is zomaar een greep uit de grootste vakbeurzen die jij in Frankrijk tegenkomt.
tekening handelsbeurs
Sinds Corona hebben we er wellicht wat minder bezocht, maar de beursstands gaan op dit moment weer als warme broodjes over de toonbank. Het is dé kans om je product of dienst onder de aandacht te brengen bij een grote doelgroep. Ik merk het ook in mijn werk, want veel klanten kloppen weer aan met de vraag of ik hen kan helpen bij de voorbereiding op een Franse beurs.

Rendement uit de Franse vakbeurzen

Het is logisch dat er voor de Franse vakbeurzen veel animo is. Vooral wanneer je hoort dat de exposerende bedrijven in het verleden binnen een jaar 17,7 miljoen contracten afsloten op 48 beurzen, met een waarde van zo’n 35 miljard euro. En dat een derde daarvan binnengehaald wordt door bedrijven die niet uit Frankrijk komen, vooral door het MKB. Er valt in Frankrijk business te halen.

Maar dan moet je het wel goed aanpakken!

Spoedcursus Frans spreken op een vakbeurs
Binnen één dag beter voorbereid op jouw beursdeelname

Deelnemen aan een vakbeurs vraagt vaak een flinke investering. In geld en tijd. Dan wil je er natuurlijk wel het maximale rendement uithalen. Met de spoedcursus ‘Frans spreken op een vakbeurs’ krijg je binnen één dag een betere voorbereiding op de beurs waar jij aan deelneemt.

 • Je leert bezoekers in het Frans aan te spreken
  Door jouw doelgroep in hun eigen taal aan te spreken, breek je meteen het ijs. Een opening in het Frans zorgt dat meer mensen jouw beursstand binnenlopen.
 • We oefenen je pitch
  We kijken wie jij op de beurs tegenkomt en wat je kunt zeggen tegen hen. Ik help je aan de juiste Franse woorden en zinnen; woorden die jij kunt onthouden en zinnen die grammaticaal kloppen.
 • Je kunt straks in het Frans antwoord geven op de meest gestelde vragen
  We kijken naar de meest gestelde vragen die jij kunt verwachten van bezoekers en je krijgt een dag na de cursus een lijst vol nuttige zinnen die jij als antwoord kunt geven.
 • Je verbetert je uitspraak

Als je weet hoe je mensen moet aanspreken, welk verhaal jij vertelt en hoe jij kunt antwoorden, wil je ook dat jouw woorden krachtig overkomen. Een goede Franse uitspraak is daarbij cruciaal. Samen oefenen we met de uitspraak, zodat jij nog overtuigender klinkt.

Als docent Frans heb ik in het verleden al veel klanten geholpen met de voorbereiding op beurzen. Je hoeft op een Franse vakbeurs niet alles in het Frans te vertellen. Zodra jij je best doet, ben je je concurrentie al een hele stap vooruit. Deze spoedcursus Frans voor de vakbeurs helpt je daarbij.

Op maat gemaakt voor jou

Door mijn ervaring in het bedrijfsleven weet ik dat tijd schaars is. Daarom is deze cursus 100% op maat gemaakt voor jou. Of je nu nog geen woord Frans spreekt of al meer vaardig bent in de Franse taal: je krijgt les op jouw niveau. Vooraf verdiep ik mij in jouw onderwerp, als je mij je website of een beursflyer stuurt. We focussen alleen op wat jij nodig hebt en je leert díe woorden en zinnen kennen die je ook echt in je vak gebruikt. Wel zo efficiënt.

Wil jij geen omzet mislopen, bereid je dan goed voor op de beurs met deze spoedcursus Frans. Haal meer rendement uit je deelname aan een vakbeurs dan jij ooit gedaan hebt!

BOEK DEZE SPOEDCURSUS FRANS   

Wil je je Frans naar een hoger niveau tillen?

Wil je ook Frans leren op Rotterdam Airport ?

Wil je je Frans naar een hoger niveau tillen? Sinds begin april geef ik Franse les in mijn nieuwe kantoor op Rotterdam Airport. Voor wie van fietsen houdt, het is maar 20 minuten van Rotterdam. Voor degenen die met de auto komen ligt mijn kantoor ook gunstig, 5 minuten van de snelweg A13. Bovendien kan je er tussen 9.00 en 17.00 uur gratis parkeren onder het gebouw.

airfrance klm transavia logo's op vliegtuigstaarten

Een professionele, rustige leeromgeving

President Macron (of beter gezegd de officiële foto die in gemeentehuizen en andere Franse etablissementen hangt) wacht op je.
Een ambachtelijk blauw-wit-rood notitieboekje en een welkomstpen van de Elysée Boutique liggen al klaar om je te verwelkomen.
Een koffie van het Italiaanse bonen-to-cup koffiezetapparaat of een thee met een chocolaatje tijdens een welverdiende pauze. Onze enthousiaste officemanager Mirjam, afgestudeerd aan de hotelschool van Maastricht zal je in het Frans begroeten.

Huidige niveau

Weet je wat je huidige niveau van het Frans is ? A1, A2 ? Heb je ooit een cursus Frans gevolgd en een certificaat gekregen? Ben je bekend met de verschillende taalniveaus van het Europees Referentie kader ?

Om je taalniveau vast te stellen, kan je de gratis TCF test doen op de website van TV5 Monde of ik kan je niveau van het Frans beoordelen tijdens een vrijblijvend intakegesprek. Afhankelijk van je niveau, je functie en wat je in het Frans moet kunnen doen voor je werk. zal ik een indicatie geven van het aantal uren dat nodig is om je doelstellingen te bereiken.

Ik wil graag een gratis intakegesprek   Doe de Franse Taal Test    

We kunnen zo’n intakegesprek online voeren via Teams/Zoom, of op je werk of bij mij op kantoor op Rotterdam Airport.

Ik kijk er naar uit om je mee te nemen op een nieuwe koers en je te coachen bij het bereiken van jouw Franse taaldoel.

Frans leren gratis voor de sector Transport en logistiek

Frans leren gratis? Wel als je in de sector Transport en logistiek werkt! Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) heeft namelijk een opleidingsbudget voor jou klaarliggen tussen de €1.000 en €3.000. Hiermee kun je onder andere Frans leren. Gratis!

Subsidie

STL zorgt ervoor dat mensen in de sector Transport en logistiek duurzaam inzetbaar blijven en vakbekwaam blijven. Daarom heeft zij een opleidingsbudget beschikbaar voor iedereen die in de sector werkt. Het is bruikbaar voor mensen die zichzelf verder willen ontwikkelen in hun vak. Je kunt er een opleiding, training of cursus mee volgen. Ook een cursus Frans! Dus door deze subsidie wordt Frans leren gratis.

Frans leren gratis, de voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de subsidie en dus gratis Frans te leren stelt het STL een aantal voorwaarden:

 • Je hebt een vast of tijdelijk contract voor minimaal 24 uur per week;
 • Je draagt SOOB af (check je loonstrook of vraag je werkgever);
 • Je opleiding is gericht op ontwikkeling om beter in je werk te worden;
 • Door je opleiding krijg je meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt;
 • Je opleiding mag niet voor een hobby zijn;
 • Je kunt pas beginnen als STL je subsidieaanvraag heeft goedgekeurd.
Op de site van STL vind je meer informatie over de subsidie en kun je deze direct aanvragen.

Kies een cursus Frans

Je kunt zelf kiezen welke opleiding je wilt volgen, waar en wanneer, zolang je maar aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Een cursus Frans bij Efficiënt Frans leren draagt bij om beter in je werk te worden. Het komt goed van pas wanneer jij regelmatig transport inplant in Frankrijk, klachten krijgt van Franstalige collega’s of klanten of als chauffeur door Franstalige gebieden rijdt.

Frans leren gratis voor de transportsector

Transportbedrijf Van der Vlist heeft al gebruik gemaakt van deze subsidie om gratis Frans te leren. Mijn cursist heeft de eerste fase van de training Frans afgerond. Geen Frans uit de schoolboeken, maar een cursus gericht op de alledaagse praktijk in de logistiek en transport sector. Wil jij ook aan de slag om frans te leren?

Cursus Frans voor de Transport en Logistiek
Cursus Zakelijk Frans voor Vrachtwagenchauffeurs

ERK niveau’s

A1, A2, B1, B2, C1, C2: waar komen deze taalniveaus mee overeen?

De officiële website van de Franse overheid beschrijft de taalniveaus voor Frans (www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F34739).

Hieronder geef ik een samenvatting van de verschillende niveau’s. Ik heb ze in het Nederlands samengevat.
Het Europees Referentiekader voor Talen (ERK) is een classificatie waarmee je kan bepalen hoe goed jij een vreemde taal beheerst.

A1 : Basisgebruiker (kennismakingsniveau)

– Iemand met niveau A1 begrijpt en maakt gebruik van vertrouwde alledaagse uitdrukkingen en kan zeer elementaire zinnen formuleren;
– Hij of zij kan zichzelf of iemand anders voorstellen en vragen stellen en beantwoorden over iemands achtergrond;
– Iemand met niveau A1 kan met een andere persoon communiceren mits deze langzaam en duidelijk spreekt.

A2 : Basisgebruiker (gemiddeld niveau)

– Iemand met niveau A2 begrijpt vaak gebruikte uitdrukkingen en zinnen die betrekking hebben op gebieden die van zeer direct belang zijn (bv. zeer elementaire persoonlijke en familie-informatie, winkelen, werk);
– Hij of zij kan communiceren in eenvoudige en routinematige taken die een eenvoudige en directe uitwisseling van informatie over vertrouwde en routinematige zaken vereisen;
– Iemand met niveau A1 kan eenvoudige vragen over zijn/haar achtergrond en onmiddellijke omgeving beantwoorden.

B1 : Onafhankelijk gebruiker (drempelniveau)

– Iemand met niveau B1 begrijpt zinnen/teksten/gesprekken over vertrouwde zaken die regelmatig voorkomen op het werk, op school of in de vrije tijd (de zogenaamde ‘standaardinput’);
– Hij zij kan goed omgaan met de meeste situaties die zich kunnen voordoen tijdens een bezoek aan een gebied waar Frans wordt gesproken (een vakantie of zakenreis);
– Iemand met niveau B1 is in staat om een eenvoudige samenhangende tekst te produceren over onderwerpen waarmee hij of zij vertrouwd is;
– Hij of zij kan gebeurtenissen, ervaringen, dromen, wensen en ambities beschrijven.

B2 : Onafhankelijke gebruiker (gevorderd of zelfstandig niveau)

– Iemand met niveau B2 begrijpt de essentie van complexe teksten over zowel concrete als abstracte onderwerpen, met inbegrip van technische besprekingen op zijn/haar vakgebied;
– Hij of zij kan spontaan en vloeiend met een native speaker communiceren;
– Iemand met niveau B2 drukt zich duidelijk en gedetailleerd uit over een breed scala van onderwerpen, geeft zijn/haar mening over actuele kwesties en legt de voor- en nadelen van verschillende opties uit.

C1: Ervaren gebruiker (autonoom niveau)

– Iemand met niveau C1 begrijpt lange en moeilijke teksten en impliciete betekenissen. Hij of zij kan ‘tussen de regels door lezen’;
– Hij of zij drukt zich spontaan en vloeiend uit zonder veel naar woorden te zoeken;
– Iemand met niveau C1 gebruikt de taal flexibel en doeltreffend in sociale, professionele en academische contexten;
– Drukt zichzelf duidelijk en goed gestructureerd over complexe onderwerpen.

C2 : Ervaren gebruiker (beheersingsniveau)

– Iemand met niveau C2 begrijpt met gemak vrijwel alles wat hij of zij hoort of leest;
– Hij of zij kan feiten en argumenten uit verschillende gesproken en geschreven bronnen op een coherente manier samenvatten;
– Iemand met niveau C2 kan zich spontaan, zeer vloeiend en precies uitdrukken, waarbij hij of zij de fijnere nuances van de betekenis van de taal kan onderscheiden.

Wat is het nut om je taalniveau te kennen?

Om een nieuwe baan te vinden kan het handig zijn om jouw beheersingsniveau te kennen. Het geeft recruiters een beeld van de mate waarin een kandidaat een taal beheerst. Een kandidaat die op zijn CV schrijft: ‘Frans, niveau A2’ zal de voorkeur krijgen boven een kandidaat die schrijft dat zijn kennis van de Franse taal ‘goed’ is.
Sommige organisaties gebruiken Europees Referentiekader voor Talen (ERK) als instrument bij de voorselectie. Om in aanmerking te komen voor het ‘diplomaten’-klasje van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is bijvoorbeeld minimaal Frans beheersingsniveau B2 vereist.

Hoe kom ik achter wat mijn ERK niveau is ?

Je kan een niveautest afleggen bij een door de Franse overheid erkende organisatie, zoals de Alliances françaises. Maar je kan ook een gratis online test doen op de website van TV5 Monde. Deze test zit goed in elkaar en geeft een globaal beeld van je beheersingsniveau. Het duurt 90 minuten en je krijgt na afloop meteen je resultaat te zien: je eigen ERK niveau! 

Wil je meer informatie of je beheersingsniveau verhogen ? Wacht dan niet langer en neem direct contact met mij op.

Bepaal uw kennis van de Franse taal op de site van TV5 Monde

Doe de Franse Taal Test    Contact met me opnemen ?

Vacature franstalige verkoopmedewerker voor de planten en bloemen sector

Op zoek naar een baan waar je de Franse taal kan gebruiken ?

Voor een klant, een bloemenexporteur uit het Westland, ben ik op zoek naar een verkoopmedewerker om het Franse en Belgische team te ondersteunen. Vijf dagen per week in Honselersdijk. Het bedrijf is op zoek naar een zelfstandige, creatieve, betrokken teamspeler.

Het is echter noodzakelijk dat je vloeiend Frans spreekt. Dat is een vereiste. en dat je een minimumniveau van Nederlands B1 hebt. Een Franse en Nederlandse taaltest maken deel uit van de sollicitatie procedure.
Als je aan deze criteria voldoet, neem dan contact met mij op en ik zal je meer vertellen over deze kans.


Droom je ook om diplomaat de worden?

Zal ik je ook coachen om een hoger niveau te bereiken (DELF C1)?

Wouter droomt ervan om diplomaat te worden. Hij werkt op het Ministerie van Buitenlandse Zaken en bereidt zich voor op de selectieprocedure om tot het corps van diplomaten toe te worden gelaten. De selectie voor het ‘klasje’ vindt één keer per jaar plaats. Er zijn veel kandidaten en weinigen worden geselecteerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maar plek voor 20-30 kandidaten per jaar.

Het vereiste ERK niveau voor de derde en vierde vreemde taal is B2. Wouter volgde Frans op de middelbare school en heeft zijn Frans altijd op peil gehouden. Tijdens een online cursus hebben wij zijn sollicitatiegesprek in het Frans voorbereid en voor het schriftelijke gedeelte heeft Wouter actuele thema’s voorbereid voor het ministerie van Buitenlandse Zaken (klimaat, duurzaamheid, hulp aan ontwikkelingslanden). Wij hebben de teksten samen gecorrigeerd en verbeterd. In Frankrijk heb ik mijzelf voorbereid op ‘de concours des Grandes Écoles’ en ik ben bekend met de eisen die een Franse jury stelt. Wouter had B2 nodig om door te gaan in de selectieprocedure, maar de selectiecommissie vond dat hij een niveau had van … DELF C1! Een aangename verrassing.

 

Referentie Wouter

Met veel plezier heb ik wekelijks (virtueel) aan tafel gezeten bij Anne. Het was mijn doel om mijn mondelinge en schriftelijke vaardigheden te verbeteren en Anne wist dit in haar lessen goed te combineren. Anne overtrof mijn verwachtingen door af en toe nét wat extra’s te bieden. Zo stuurde ze me regelmatig films- en boekentips en deelde ze Franse artikelen over onderwerpen die ik mogelijk interessant zou vinden. Anne weet feilloos waar examinatoren naar zoeken en leert je ‘trucjes’ die goed van pas komen. Het belangrijkste is nog dat ze me het zelfvertrouwen gaf dat ik nodig had voor mijn examens. Ik heb het met goed resultaat afgerond en ben haar daar enorm dankbaar voor! 

 

Ik wil graag je Franse taalcoach zijn !

Leerlingen gedurende een korte periode coachen om hen te helpen hun doelen te bereiken, geeft voor mij als docent veel voldoening!

Heb jij ook een korte termijn doel? Neem contact met mij op voor een online intake of in Rotterdam voor een fysiek kennismakingsgesprek. Samen stellen we een plan van aanpak op om je te helpen je doelen in het Frans te bereiken.

GRATIS cursussen Frans voor de sector transport en logistiek

“Sorry Henk, wij hebben geen budget voor de training Frans!”

Veel bedrijven bezuinigen in deze onzekere tijden op hun opleidingsbudget :

 • “ Sorry Henk, wij hebben dit jaar geen budget voor Franse lessen. Misschien volgend jaar.
 • Maar de helft van onze klanten zijn Frans en ik moet ook het transport inplannen en de klachten afhandelen 
 • Ken jij Duolingo ? Met deze app kan jij jezelf spelenderwijs Frans aanleren.
 • Bedankt voor deze tip, maar wat moet ik doen als een boze Franse klant ons belt omdat zijn bestelling niet is aangekomen omdat de chauffeur het terrein niet kan vinden?
 • Zo moeilijk is de Franse taal toch niet. Heb je Deepl geprobeerd? Het is geweldig. Het is een gratis online vertaalprogramma. Je bereidt je e-mails in het Nederlands voor en deze wordt automatisch vertaald naar het Frans. Onderzoek heeft uitgewezen dat Deepl zelfs beter is dan Google translate.
 • Kan ik Deepl ook aan de telefoon gebruiken?
 • Sorry, Henk. Ik word gebeld op de andere lijn. De school van de kinderen. Ik hoop dat de leraar geen corona heeft. Doeiiii ”

Maar …een cursus Frans voor de transport kost je niets!

Kom op Henk, laat je niet ontmoedigen ! Je collega weet het nog niet maar je hebt recht op een subsidie tussen 1.000 en 3.000 euro voor je cursussen Frans! De training kost het bedrijf dan niets en je mag zelf kiezen bij wie je de training wilt volgen. Dus wacht niet langer en ga naar de website van STL Werkt.

De website van STL Werkt geeft de voorwaarden aan waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor de subsidie :

 • Je hebt een vast of tijdelijk contract voor minimaal 24 uur* per week;
 • Je draagt SOOB af (check je loonstrook of vraag je werkgever);
 • Je opleiding is gericht op ontwikkeling om beter in je werk te worden;
 • Door je opleiding krijg je meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt;
 • Je opleiding mag niet voor een hobby zijn;
 • Je kunt pas beginnen als wij je subsidieaanvraag goedkeuren.

Je vindt ook een heldere stappenplan om de subsidie aan te vragen op de website van STL werkt.

Je kiest zelf je opleider, dus kies voor een docent Frans met goede referenties.

Het transportbedrijf Van der Vlist heeft al gebruik gemaakt van deze subsidie. Mijn cursist heeft de eerste fase van de training Frans, gericht op logistiek en transport afgerond. Hij waardeert mijn training Frans met een 9. De training is een-op-een, branchegericht en op maat.

Een kosteloze praktijkgerichte training Frans met een docent Frans met goede referenties. Waar wacht je nog op ?

Neem contact met mij ook voor een vrijblijvend intakegesprek.

Wil je ook slagen voor DELF A1?

Yvette is ‘met vlag en wimpel’ voor haar DELF A1 geslaagd!

Smiley Succes !Yvette, die voor dierenartsassistente studeert, is met vlag en wimpel geslaagd voor haar DELF A1-examen. Zij haalde een 9,2! Voor haar studie heeft zij stage gelopen in een dierenpark in België. Zij vond het geweldig, maar het park zocht mensen met een B1 niveau in het Frans. Yvette probeerde een online cursus Frans te volgen bij de LOI, maar als je nooit Frans hebt gehad op school, is het erg moeilijk om jezelf de taal aan te leren. Dus volgde zij van september tot december lessen bij mij. Wij hebben de Edito-methode gebruikt voor de luisteroefeningen en het DELF-examen. Zij werkte hard en slaagde met vlag en wimpel voor haar examen. En dat met slechts één Franse les per twee weken, haar lessen op school en haar weekendbaantjes.

Referentie Yvette

Ik heb ongeveer 7 maanden les gehad van Anne en dat was een geweldige keuze. Nadat ik eerst een Franse cursus was gestart bij LOI, merkte ik dat ik veel meer behoefte had aan les hebben in persoon en niet via de computer. LOI was niet duidelijk voor mij en er waren geen docenten die mij begeleide en feedback gaven. Ik ben toen zelf opzoek gegaan naar hulp als ondersteuning bij mijn cursus van LOI. Anne kon mij haarfijn uitleggen op welk niveau ik zat en welke verwachtingen ik moest hebben bij mijn eerste ervaring met de Franse taal. Samen hebben we een doel gesteld en zijn we daar naartoe gaan werken. De cursus bij LOI heb ik toen laten liggen, aangezien de lessen van Anne mij veel meer hielpen bij het bereiken van mijn doel. De lessen waren nooit saai, ze nam veel tijd voor mij door de Franse lessen te koppelen aan dingen die interessant waren voor mij. Zo kon ik de Franse lessen ook in mijn dagelijkse leven gebruiken. Ze was ook erg flexibel met de lestijden, wat erg goed bij mijn drukke rooster paste. Ik kan met trots zeggen dat ik mijn Franse examen A1 met mooie scores behaald heb. En daar ben ik Anne ontzettend dankbaar voor.

Heb jij ook een steuntje in de rug nodig om je tentamen Frans voor te bereiden ?

Leerlingen gedurende een korte periode coachen om hen te helpen hun doelen te bereiken, geeft voor mij als docent veel voldoening!

Heb jij ook een korte termijn doel? Neem contact met mij op voor een online intake of in Rotterdam voor een fysiek kennismakingsgesprek. Samen stellen we een plan van aanpak op om je te helpen je doelen in het Frans te bereiken.

 

Hoe schrijf je een wenskaart in het Frans ?

Kerstkaart versus wenskaart

In Nederland en in de Angelsaksische landen is het gebruikelijk om vóór Kerstmis een kerstkaart te sturen naar klanten, leveranciers en collega’s om hen prettige feestdagen te wensen. In Frankrijk is het de gewoonte om in januari een wenskaart te sturen. Bedrijven hebben de hele maand januari om dit te doen, maar als ze zichzelf een imago van stiptheid en reactiviteit willen geven, versturen ze de wenskaart in de eerste twee weken van januari.

Steeds meer virtuele wenskaarten

Ook al is het in deze Covid-periode niet altijd gemakkelijk een passende boodschap te vinden, toch wordt in Frankrijk, evenals in Nederland, een wenskaart altijd op prijs gesteld. Je stuurt het naar je directe contacten, klanten, leveranciers of Franse collega’s per kaart, e-mail, Whatsapp of SMS. De virtuele wenskaarten beginnen ook in Frankrijk de traditionele wenskaart te vervangen.

Nuttige sites voor het schrijven van wenskaarten in het Frans

De website “La fontaine des mots” geeft voorbeelden van Franse begroetingen. Eenvoudig, professioneel, effectief! https://fontainedemots.com/nl/een-gelukkig-nieuwjaar-wensen-in-het-nederlands-het-frans-en-het-engels-zo-pak-je-het-aan/
En de podcast ‘Podcast du Français facile’ (die ik heel vaak gebruik) biedt een reeks “kant-en-klare” zinnen:
https://www.podcastfrancaisfacile.com/divers/expression-ecrite/modele-de-carte-de-voeux.html

Meilleurs voeux !

Het is nu aan mij om je het allerbeste te wensen voor het jaar 2022! Ik hoop dat je snel weer klanten kunt verwelkomen op handelsbeurzen in Frankrijk en België, dat je exportprojecten in Afrika tot een goed einde worden gebracht en dat je indruk gaat maken op je klanten door je de productpresentaties in het Frans te houden.

Terugblik 2021

En raison du "couvre feu" horaires d'ouverture 2021 : zeer gevarieerde trainingen Frans

2020-2021 was door de onzekerheid rondom de pandemie minder druk, maar wel zeer gevarieerd! Door de sluiting van winkels in Frankrijk tijdens de ‘confinement’, werden mijn klanten in de detailhandel hard getroffen. Andere sectoren konden echter ‘profiteren’ van de pandemie. Ik denk hierbij aan de logistiek- en verpakkingssector. De pandemie had natuurlijk ook gevolgen voor mijn bedrijf. Omdat beurzen werden afgelast en klantenbezoeken werden uitgesteld, hadden mijn klanten minder behoefte aan Franse les. Franse taaltrainingen die wel doorgingen waren vooral digitaal (MS Teams, Skype en Zoom). Ik ontving daarentegen wel meer aanvragen voor het vertalen van websites naar het Frans. Door de pandemie werd de zichtbaarheid op internet nog belangrijker.

Trainingen Frans in de logistieke sector

De logistieke sector had minder last van de pandemie. Ik heb het afgelopen onderwijsjaar onder meer trainingen verzorgd voor Van der Vlist, Stouten Fourage en de STEF-groep.

Van der Vlist: cursussen Frans ter voorbereiding op commerciële afspraken. Met de pandemie zijn de afspraken overgegaan van fysieke afspraken naar digitale afspraken. Dit vergde een goede voorbereiding.

Stouten Fourage: deze onderneming importeert hooi en stro uit onder meer Frankrijk en verkoopt dat door aan Nederlandse klanten. Cursus Frans voor de verkoopleider, inkoper en planner.

– STEF-groep: cursus Frans voor de IT-afdeling. De beheersing van de taal en kennis van de Franse cultuur zorgt ervoor dat de samenwerking met Franstalige collega’s (Fransen en Belgen) soepeler verloopt.

Trainingen Frans bij oude en bestaande klanten (zoals Skillpack, de gemeente Rotterdam, Partners for Innovation)

Het is leuk om te zien dat een aantal oude klanten mij niet zijn vergeten. Zo vroeg Tire trading international (een groothandel in banden) mij om een nieuwe collega verantwoordelijk voor debiteurenbeheer op te leiden. Wat een genot om te zien hoe dit bedrijf zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld. Hoewel TTI nu echt uit zijn jasje groeit, is de bedrijfscultuur nog steeds even familiaal als vroeger.

Opvallend genoeg kreeg ik dit jaar ook veel meer aanvragen van ….docenten Frans. En ja, ook docenten moeten zich bijscholen. Hun Frans op peil houden, op de hoogte blijven van de actualiteit in Frankrijk, van wat de nieuwe generatie leerlingen bezighoudt, om ervoor te zorgen dat hun lessen goed aansluiten op de interesses van deze leerlingen,  cursussen te kunnen geven die altijd in de pas lopen met de maatschappij. Waarbij het vasthouden van de aandacht van de leerlingen tijdens een online les uiteraard nog een  grotere uitdaging dan normaal is.

Een extra gratis service voor de cursisten van Efficiënt Frans Leren

Dit jaar ben ik begonnen met het (gratis) toesturen van relevante en interessante (kranten)artikeltjes en podcasts aan oude en bestaande klanten. Op deze manier blijven zij op de hoogte van het laatste (sector)nieuws uit Frankrijk.

Uiteraard probeer ik ook de Franse cultuur te ‘promoten’. Dus ontvangen mijn klanten ook zo nu en dan een artikel of podcast over Franse wijnen, de Franse cuisine of het Franse voetbal !

De inschrijvingen voor 2022 zijn open. Neem contact met mij voor een vrijblijvend gesprek. Wij kunnen je doelen bespreken en een plan van aanpak bedenken.

« Oudere berichten
Meer informatie ?