Vertel eens iets over je achtergrond?

Toen ik 18 was heb ik het Concours des Grandes Ecoles de Commerce voorbereid. Typisch Frans. Na mijn studie bedrijfskunde ben ik aan de slag gegaan in Parijs als consultant bij softwareontwikkelaar Sage, vergelijkbaar met Exact. Wij ontwikkelden en implementeerden software voor business management. In het begin van mijn carrière in Parijs, gaf ik wel veel trainingen. Daarna begeleidde ik de afdeling opleiding en ontwikkelde ik lesmateriaal en coachte trainers. Ik kom uit een onderwijsfamilie dus ik denk dat lesgeven me in de bloed zit. Ik heb mijn tweedegraads bevoegdheid behaald aan de Hogeschool Rotterdam.

Hoeveel ervaring heb je in het geven van Franse les ?

Ik heb ruim 20 jaar ervaring in het bedrijfsleven waarvan 10 jaar als docent Frans. Export medewerkers, een luitenant-kolonel bij de luchtmacht, een vrachtwagenchauffeur, een huisarts, de voormalige CEO van de HEMA, een verkoopmedewerker vruchtensappen, een KLM-steward, een gemeenteraadslid in de Ardèche, een artsenbezoeker, een controller, een administratief medewerker van een bandengroothandel, de eigenaar van een gîte in het zuidwesten van Frankrijk, een begeleider canyoning in de Ariège en tevens eigenaar van een IT bedrijf, een jurist, een medewerker debiteuren, een topfunctionaris, een trader in gevogelte, een receptioniste, een leraar Frans (goede leraren willen ook bij blijven…), een algemeen directeur, een groente-en fruitverkoper, een orderpicker in een fabriek, enz… De lijst is lang en divers ! Zie mijn referenties.

Wat heeft je naar Nederland gebracht?

“L’amour! In 2006 ben ik gaan samen wonen met mijn Nederlandse man. Dat jaar was de vraag naar trainingen zakelijk Frans bijzonder groot in Nederland. Het ging goed met de economie. Voor grote bedrijven maar ook voor het mkb was de Nederlandse markt te klein geworden. Zij zagen kansen in België en in Frankrijk en daar kon ik ze goed bij helpen. Zeeman en Hema waren in die tijd bezig voet aan de grond te krijgen in Frankrijk en ik kon al snel voor hen aan de slag en ben er vele jaren werkzaam geweest.”

Waarom is Frankrijk leuker dan Nederland?

“Ik hou van Frankrijk en vooral van Parijs. Ik heb daar 10 jaar gewerkt. Het is een echte metropool waar vanuit heel Frankrijk goed opgeleide professionals naar toe komen om het te maken. Daarnaast is het een stad waar altijd wat gebeurt; naar een voorstelling van le Théâtre de l’Atelier gaan, mensen kijken bij het café Les Philosophes of op zondagmorgen wandelen door Le Marais!”

Waarom is Nederland leuker dan Frankrijk?

“Nederland is een toegankelijk land ingericht op de handel. Direct en snel zaken doen. In vergelijking met Frankrijk is het makkelijker om een onderneming te starten of om een nieuwe klant binnen te halen. Reputatie, prestige, connecties in de branche en opleidingsniveau (de fameuze ‘concours’) spelen een minder grote rol dan in mijn vaderland.”

Meer weten ? Bekijk mijn profiel op Linkedin.